• Prehrana

  Nađite savjete o prehrani u svakoj našoj emisiji
 • Welness

  Gdje i kako se opustiti
 • Lifestyle

  Koji su trendovi i kako živjeti bolje
 • 1
 • 2
 • 3

POKLANJAMO VRIJEME ZA OPUŠTANJE...RELAXING TIME

Toliko često upotrebljavamo riječi „wellness“ i „spa“, no iako kad to izgovaramo točno znamo na što mislimo, ipak nisam sigurna znate li od kuda dolazi nastanak samih izraza.
Naime, naziv „SPA“ ime je poznatog belgijskog lječilišta, gradića Spa koji se nalazi u blizini gradova Liege i Aachen u belgijskoj regiji Wallon podno planinskog lanca Ardennes, te ima nešto više od 10 000 stanovnika.
Zbog svojih izvora tople vode, ovaj je gradić prozvan i „vodenim gradom“, pa se tako danas sve što u nazivu ima riječ „spa“ veže uz tople kupke ili termalne izvore.
Još davne 1326. Collin Le Loup, tokar iz obližnjeg Liegea, otkrio je ove ljekovite izvore, a ovaj je gradić ubrzo postao mjesto okupljanja plemića i pripadnika kraljevskih loza iz cijele Europe. I iako su slična mjesta diljem svijeta kasnije postala puno poznatija ljekovita izvorišta od ovog, vjeruje se da je Spa bio prvi prirodni wellness u Europi, a dokaz tome je upravo i to što se njegovo ime koristi kao sinonim za sve što se vezuje uz toplice sa prirodnim ljekovitim izvorištima, toplim kupkama, a u modernije vrijeme i resortima i hotelima koji nude wellness usluge.

jan marini medical cosmetic treatments skin peeling big

Kada smo već kod wellnessa, sama riječ kombinacija je dvaju termina: „well being“ i „fitness“.
Kako zapravo sav trend globalno nameću Amerikanci, tako se i ovaj zdrav pristup životu, „wellness“ pristup, razvio u Sjedinjenim Američkim Državama prije 30 godina, a zagovara harmoniju mentalnog, psihičkog i fizičkog u čovjeku.
Kako i jedna i druga filozofija inzistiraju na kompletnom pristupu svakom od nas ponaosob, smatra se kako se najbolji rezultati postižu apsolutnim opuštanjem, čemu svakako pridonosi kombinacija specifičnih tretmana sa danima odmora. Zato su najpopularniji wellness i spa centi zapravo locirani malo izvan grada, kako biste se opustili i fizički ali i psihički, te na taj način iz tretmana iscrpili ono najbolje.

Jednom rječju, ovo su zaista hedonistička prepuštanja uživanju u tretmanima i ugodnim ambijentima i aromama, a za suvremenog je čovjeka, neprekidno izloženom stresnom načinu života, to postalo od iznimne važnosti.
Posvetite se s toga ponekad, bez grižnje savjesti, i sebi jer ćete na taj način i Vašem fizičkom i psihičkom tijelu podariti sklad i harmoniju.
A kakve Vas novosti očekuju u wellness i spa programima, doznajte ovdje, u „Zagrljaju ljepote“....